İçme Suyu Arıtma Tesisi
- 783 milyon insanın temiz ve güvenli suya erişimi yok,
- Dünyada her 9 kişiden 1’i güvenli ve temiz içme suyuna erişemiyor.
- Yetersiz içme suyu, sanitasyon ve el hijyeninin neden olduğu ishal, dünya çapında her yıl tahmini 842.000 kişiyi veya günde yaklaşık 2.300 kişiyi öldürüyor.
- Gelişmekte olan ülkelerde, hastalıkların %80 kadarı kötü su ve sanitasyon koşullarıyla bağlantılıdır.
- Dünyadaki hastane yataklarının yarısı suyla ilgili hastalıklardan muzdarip insanlarla dolu.
- Dünyada her 5 yaş altı ölümden yaklaşık 1’i suyla ilgili hastalıklardan kaynaklanmaktadır.
- Gelişmekte olan dünyadaki ilkokulların yarısından fazlasının su ve sanitasyon tesislerine erişimi yok.
- İyileştirilmiş suya erişimi olmayan insanların %84’ü, esas olarak geçimlik tarım yoluyla yaşadıkları kırsal alanlarda yaşamaktadır.
- Küresel olarak su kaynaklarımızın %70’ini tarım ve sulama için ve sadece %10’unu ev içi kullanımlar için kullanıyoruz.
- Su krizi, Ocak 2015’te Dünya Ekonomik Forumu tarafından açıklandığı üzere, toplum üzerindeki etkiye dayalı 1 numaralı küresel risk (tahrip ölçüsü olarak) ve olasılığa dayalı küresel risk (10 yıl içinde meydana gelme olasılığı) 8 numaralı küresel risktir.
- Açıklama
- Değerlendirmeler (0)
Açıklama
İçme suyu arıtma tesisleri, hastalıklara yol açan partikül ve organizmaların uzaklaştırılması ve halkın refahının korunması, çevreye, insanlara ve canlı organizmalara saf içilebilir su sağlanması amacıyla kullanılmaktadır. Ayrıca, tat, görme ve koklama gibi duyulara hoş gelen içme suyu sağlarlar ve hizmet ettikleri topluluklara güvenli, güvenilir içme suyu sağlarlar.
Su arıtma, bir kelime olarak, suyu saflaştırarak, berraklaştırarak, yumuşatarak veya kokusunu gidererek daha içilebilir veya kullanışlı hale getirme eylemi veya işlemi anlamına gelir.
Halka içme suyu sağlamak toplumların en önemli görevlerinden biridir ve su temin sistemlerinin tasarımı mühendislik bilimlerinin kurallarına uymak zorundadır ve ayrıca teknik bilgi ve pratik deneyim gerektirir. Su, bitkiye giren suyun kalitesine bağlı olarak farklı topluluklarda farklı şekilde işlenir. Örneğin; yeraltı suyu, göllerden, nehirlerden ve akarsulardan gelen sudan daha az arıtma gerektirir. İçme suyu arıtma sistemlerinde tüm bu teknik hususları analiz etmek ve içme suyu arıtma tesisleri ile ilgili bir eğitim rehberinin eklenmesi için.
- 783 milyon insanın temiz ve güvenli suya erişimi yok,
- Dünyada her 9 kişiden 1’i güvenli ve temiz içme suyuna erişemiyor.
- Yetersiz içme suyu, sanitasyon ve el hijyeninin neden olduğu ishal, dünya çapında her yıl tahmini 842.000 kişiyi veya günde yaklaşık 2.300 kişiyi öldürüyor.
- Gelişmekte olan ülkelerde, hastalıkların %80 kadarı kötü su ve sanitasyon koşullarıyla bağlantılıdır.
- Dünyadaki hastane yataklarının yarısı suyla ilgili hastalıklardan muzdarip insanlarla dolu.
- Dünyada her 5 yaş altı ölümden yaklaşık 1’i suyla ilgili hastalıklardan kaynaklanmaktadır.
- Gelişmekte olan dünyadaki ilkokulların yarısından fazlasının su ve sanitasyon tesislerine erişimi yok.
- İyileştirilmiş suya erişimi olmayan insanların %84’ü, esas olarak geçimlik tarım yoluyla yaşadıkları kırsal alanlarda yaşamaktadır.
- Küresel olarak su kaynaklarımızın %70’ini tarım ve sulama için ve sadece %10’unu ev içi kullanımlar için kullanıyoruz.
- Su krizi, Ocak 2015’te Dünya Ekonomik Forumu tarafından açıklandığı üzere, toplum üzerindeki etkiye dayalı 1 numaralı küresel risk (tahrip ölçüsü olarak) ve olasılığa dayalı küresel risk (10 yıl içinde meydana gelme olasılığı) 8 numaralı küresel risktir.
Kısaca içme suyu arıtma tesisinin aşamalarını şu şekilde tanımlayabiliriz:
Pıhtılaşma: Suda asılı kalan kiri ve diğer parçacıkları temizler. Şap ve diğer kimyasallar, kir parçacıklarını çeken “flok” adı verilen küçük yapışkan parçacıklar oluşturmak için suya eklenir. Kir ve şapın (flok) birleşik ağırlığı, çökelme sırasında dibe batacak kadar ağırlaşır.
Sedimantasyon: Ağır parçacıklar (flok) dibe çöker ve temiz su filtrasyona geçer.
Filtrasyon: Su, bazıları daha küçük parçacıkları bile temizlemeye yardımcı olan kum, çakıl ve odun kömürü katmanlarından oluşan filtrelerden geçer.
Dezenfeksiyon: Suda olabilecek bakteri veya mikroorganizmaları öldürmek için az miktarda klor eklenir veya başka bir dezenfeksiyon yöntemi kullanılır.
Depolama: Su, dezenfeksiyonun gerçekleşmesi için kapalı bir tanka veya rezervuara yerleştirilir. Su daha sonra borulardan topluluktaki evlere ve işyerlerine akar.
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.